New York, beszámoló, és pár gondolat.

New York, beszámoló, és pár gondolat.

Ossza meg ismerőseivel, utazzon mindenki okosan!

Megjöttem, ki nem pihentem magam, de a gondolataim összeszedtem a városról.
Fogadjátok szívesen, olvassátok, hátha tudok ötletet is adni! Ha te is szeretnél hasonló kalandokat átélni, kövess minket a facebookon, ahol napra készek vagyunk a jobbnál jobb akciós ajánlatokkal.

Hazaérkeztem összesen 10 nap után, amiből 7-t tisztán New Yorkban töltöttem, egyet Atlantic Cityben, és egyet Philadelphiában. Szuper városok, hihetetlen élmények, az államat még nem sikerült összeszednem! 😀
Ez volt az eső utam ide, egy álmom, és mindent amit elképzeltem róla be is váltott!
Láttam metrókoncertet, tüntetést Trump ellen, egyszemélyest mellette, limuzinból kiszálló gazdagembert vagy híreset, sajnos nem ismertem fel, aki egy elitnek tűnő klubba ment be, klipforgatást, sajnos őt sem ismertem fel, nem vagyok otthon a celebvilágban, mindenesetre a szünetben sokan megrohamozták aláírásért. Láttam lábak nélküli hajléktalant a metróban kéregetni, vagy cserkész gyerekeket sütit árulni, bevándorlót aki ott él és dolgozik sok éve, de nem beszél csak pár szót angolul, mert minek? A környezetében mindenki egy országból származik. Láttam óriásdugókat, de biciklis felvonulás miatt lezárt utcákat is, láttam futóversenyt a parkban amin rengetegen voltak, pedig aminek a díja csak 1 emléklap és virág volt, de azt mindenki kapott. Hihetetlen kedvességet és érdeklődést a másik iránt, szinte minden boltban megkérdezték hogy honnan jövök, és hogy tetszik, arról nem is beszélve, hogy belépéskor minimum how are you, meg how is your day today, elköszönéskor have a nice day és ez a biztonsági őr is! Itt hol van ilyen? Bocsánatot kért a rakodómunkás hogy a járdán egy pillanatra feltartott, mert éppen a teherautó platóról tolta be az árut az üzletbe a járdán keresztül, de már azért is bocsánatot kérnek, ha a válla hozzámért ahogy elmentünk egymás mellett az utcán. Próbaként 1 helyen megkérdeztem egy boltost, hogy merre induljak el a 44. utca felé, merre nő a szám. Ő nem tudta, de egy másik vásárlót megszólított, majd még egyet, és együtt kitalálták hogy merre menjek! Láttam az aluljáróba dolgát végző embert, szemetet, éreztem rettenetes büdöset, közönyt a elesettek iránt, utcán áruló dílert, akitől épp vásároltak, és rolexet áruló sötét alakokat is. De volt aki saját rap albumát próbálta rám sózni, ráadásul bemutatózott kicsit hogy miért vegyem meg, tényleg ügyes volt! Egy csöves segített metrókártyát venni, a visszajáró pár centet nem akarta eltenni, hiába mondtam neki, a kezembe nyomta. Csak úgy fogadta el, miután megnéztem, megszámoltam és abból visszaadtam neki egy negyed dollárost.
Wifi szinte mindenhol van ingyen, még az utcákon is, max regisztrációt kérnek érte, így nem is kellett vennem helyi kártyát, netet. El lehet boldogulni könnyen, egy offline térkép, meg metrótérkép elég eleinte, aztán ha megvannak az irányok, már a nélkül is el lehet navigálni! Hatalmas város, rettenetesen sokszínű, nagyonis élhető, sokat lehet belőle tanulni!
Őszintén. A negatívumokat pesten is látni, tapasztalni, mindet. Jártatok a Blaha aluljáróban mostanában? Vagy akármelyikben? Sőt, a minap a városban ahol lakom, egy forgalmas köztéren kakált egy pad mellett egy ember! Fényes nappal! Fagyizó a szembe sarkon, bank a háta mögött, áruház 30 méterre. Aki ezek miatt ódzkodik, az ne menjen, aki csak hezitál, az menjen! Érezni fogja a különbséget! Hogy mindennel együtt New York az New York! Fantasztikus!

kilátás a Rockefeller Centerből
kilátás a Rockefeller Centerből

 

New Yorkba ma már nem olyan rettenetesen drága eljutni. Oda-vissza repjegyeket hála a LOT-nak, közvetlenül ki lehet fogni 120-140 000 Ft-ért, átszállással sok társaságnál 110-120 000 Ft-ért, sőt a legutóbbi KLM akcióban 85 000 Ft volt a jegy oda-vissza Bécsből! Fapadosozva még olcsóbban, párizsi, londoni, berlini, vagy épp amszterdami indulással vannak 50-60 000 Ft-ért jegyek, ezekbe a városokba Magyarországról pedig nem olyan nehéz elkapni 10-20 000 Ft-ért, azaz összesen a repjegy lehet akár már 70-100 000 Ft is! Ezek előnye hogy 1 utazás alatt akár több várost is meg lehet látogatni, pl indulás Párizsból, érkezés Londonba, hátránya viszont az, hogy fizetni kell a feladott csomagért. Mondjuk a csomag kérdés inkább a visszaútra lesz fontos! 😉
Az ottlét viszont akár sokkal drágábbra is kijöhet! De okosan és jól tervezve egyáltalán nem vészes, nem kell megijedni mindent ki lehet hozni jó áron, és simán ki lehet tölteni 1 hetet csak ingyenes programokkal! Saját költségvetést nem írok, ki-ki saját döntése után kell hogy menjen, kit mi érdekel, mire akar befizetni. Azt mondom mindenki tegyen félre amennyit csak tud a számláján, ha sok, megmarad, ha baj van ott van a tartalék. Akár kp nélkül is el lehet boldogulni, még a kis utcasarki rögtönzött piaci árus asztalán is volt terminál! Persze sok utcai árusnál nem, vagy a kínai negyedben éttermekben, vagy bizonyos összeg alatt nem lehet kártyázni.

Kezdjük a szállással.
Lehetőség rengeteg, a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:
-mennyi pénzünk van?
-mennyi indőnk van?
Manhattanban a központban és környékén rettenetesen drága minden szállás, az airbnb, homestay stb is (persze lehet találni hostelt, vagy megosztott lakrészt közös fürdővel megfizethető áron, de ugye kinek a pap…). Queensben, vagy épp Brooklynban akár a manhattanihez képest fele, harmada áron találni szállásokat, viszont ez akár 1, 1.5 óra utazást is jelenthet irányonként a belvárosba! Én ez utóbbi mellett döntöttem, gondoltam a 7 napba belefér az ingázás, mertó bérlet úgyis kell, ráadásul a metróban is mindig történik valami érdekes, és az itt megspórolt pénzt költhetem másra. Bárhogy is döntötök keresésnél, mindenképp olyan legyen, ami közel van a metróhoz! Busz nem jó, könnyen dugóba kerülhet!

Étkezés.
Ha normális ételre vágytok, azt meg kell fizetni, ez van. Étterem mindenféle van, árak 10-15$-tól felfelé, és ez az alap, egyszerű ételek, 1 fogás. +1 leves, + 1 ital +deszert, és máris akár ott vagyunk, hogy akár 40$/fő, azaz kb 10 000 Ft egy étkezés. Ha viszont elég a mű, és junk kaja, akkor nagyon olcsón is ki lehet jönni! Szerte a városban akad 1$-ért pizza szelet- alap sajtos, vagy menüben 2 szelet+üdítő 2.5$-ért vagy a Chinatownban 1.5$-ért pár dumpling (valamivel töltött kis főtt gombócka), vagy a gyorséttermekben 1-2-3$-s menü. De ugyanitt egy pizzaszelet bő feltéttel, vagy hambuger krumplival, üdítővel, vagy a kínaiban valami tésztaleves zöldséggel, hússal 5-10$ között megvan, és azért ezek már elég kiadósak tudnak lenni. Az részben igaz csak, hogy a gyorsétterem mindig olcsóbb az otthoni étkezésnél! Nem a deli marketekben, grocery-ben hanem nagyobb szupermarketekben egész tűrhető áron lehet megvenni a csomagolt kenyeret, tojást, tejet, sőt akár a felvágottat is, kb 15 dekás sonka akad 2$-ért, hasonó ár, mint itthon a nem teszkós. Ezek reggelire, esetleg elvinni szendvicsnek kiválóak. Sajnos a jobb minőség ebből is sokkal drágább. Na az otthoni sütés-főzés tényleg nem éri meg! Aranyáron vannak az alapanyagok, ráadásul idő és energiarabló- nem minden boltban van mindenféle élelmiszer!
Próbáltam sokfélét, wendy’s, shake shack, meki, utcai árusnál 2$-s hotdog stb, több helyen pizza szeletet is, de nekem a taco bell és a burgerking jött be legjobban, na meg a kínai kifőzdék. Sok édesség is van, a klasszikus cheesecake és a pite kötelező, isteniek! A cherry pie tényleg egy csoda, köszi a tippet Cooper ügynök 😀

shake shack menü: dupla hamburger sajtos krumplival
shake shack menü: dupla hamburger sajtos krumplival

Közlekedés.
Metró kártya! Jó a sima buszra is! Van feltöltős, és 7 vagy 30 napos korlátlan kártya 2.75$ /út, átszállás lehetséges, de csak ahol lehet lent átszállni! Sok olyan vonal van, ahol egy átszálláshoz, esetleg iránytévesztésnél át kell menni az utca másik oldalára, azaz ki kell lépni, és újra be! Az irányokra, megfelelő lejáratokra oda kell figyelni nagyon! Illetve még arra is, hogy nem minden metró áll meg az utvonalának minden állomásán, mert vannak expressz vonatok is. Mindenképpen figyelni kell a hangosbemondót, illetve az állomásokon elhelyezett infó táblákat, sok a felújítás miatti állomás kimaradás is. De az MTA(BKV) honlapján minden fönt van frissen, sőt ingyenes appjuk is van, amire értesítéseket küldenek ha van valami probléma vagy késés a vonalakon!
Nekem heti kártyám volt, ami 32$, és bőven ki is használtam, annak ellenére, hogy Manhattanban legtöbb esetben gyaloglás volt, nanáhogy, hisz így látni a legtöbb érdekességet! Össze is jött vagy 130 km meg 3 vízhólyag. Ja a kártya 1$ba kerül de csak 1x kell megvenni. A feltöltősre nem lehet heti bérletet venni, viszont a bérletet lehet tölteni.

Látnivalók.
7 nap alatt szinte ki sem mozdultam Manhattanből! Annyi érdekesség van bent, hogy Brooklyn, Bronx, Harlem, Queens és New Jersey látnivalói ki is maradtak, valamint Soho, Chelsea, Hell’s Kitchenből csak egy kis kostoló jutott és a Central Park fele sem volt meg! Jó én elfogult vagyok, de el lehetne tölteni itt pár hetet, sőt inkább hónapokat a felfedezéssel!
A belépőjegyek drágák, persze mihez képest, ezért igyekeztem úgy összeállítani a programot, hogy a fizetősek mellé legyen bőven ingyenes is. Fizetősek közül meg egyet szeretnék csak 100 % kihagyhatatlannak minősíteni: legalább az egyik magas épület teteje!
Látni kell a várost fentől is! Persze akinek van rá módja, fizessen be egy helikopter túrára, több cég is ajánl rövidebb-hosszabb városnézést. Többféle városkártya van, nem csak 1-2-3-7-stb naposak, hanem 3 vagy 6 db belépésre jogosítók, azaz egy listából szabadon választható 3 vagy 6 helyre jogosító belépés. Én 3 alkalmas City Passt választottam, Top of the Rock napközben, Interpid Sea Air and Space museum és Empire State Building sötétedés után. Ezek mellett az American Museum of Natural History volt a fizetős, de itt pay what you wish rendszer van, azaz ha beállsz a sorba a pulthoz, és ott helyben veszed meg a jegyet, akkor annyit fizetsz, amennyit jónak látsz. Az ajánlott belépő ár 23$, én jó magyar spúrként 5$-t fizettem. Vannak bent időszakos kiállítások, programok, amik külön belépősek, itt nincs alku :(
A Natural History mellett még van jópár múzeum, ami így működik-annyit fizetsz, amennyit akarsz, érdemes utánanézni, hátha akad olyan, ami érdekel titeket. Mindenhol szerencsém volt, mindössze pár perces sorbanállás csak, a Rockefeller Centerbe kb fél 11 felé érkeztem, az Empire-hez este kb fél 8, az Interpidhez 11 felé. Mindkét épület megér 1-2 óra nézelődést, az Interpid nagyon érdekes, nekem fél napos program volt!
Amin még voltam és ingyenes és érdekelt és nem említettem még:
– Staten Island Ferry, amiről szuper a kilátás a városra és a szabadság szoborra, kb 25 perces hajóút, kis séta odaát, majd vissza
– Federal Reserve Bank vezetett túra- ide regisztrálni kell, 1 hónapra előre adnak ki időpontokat, nagyon korlátozott számban és időpontra. Folyamatosan figyelni kell, nekem indulás előtti nap sikerült foglalni 4 nappal későbbre! Kb 1 órás program összesen, de levisznek az aranyhoz!
– Brooklyn hídon keresztül sétálni, és megvárni a másik oldalon a sötétedést a parkban hogy szemből is lássam a kivilágított várost! Órákat el lehet tölteni itt is!
– High Line park, ezt sajnos alaposan elmosta az eső, csak kicsi jutott belőle, ráadásul metrófelújítás miatt sokat kellett gyalogolni odafelé, és csak ott láttam, hogy van metrópótló busz a Times Square-hez. :(
– Times Square nappal és este is kicsit kiülni, és figyelni a forgatagot! Volt vagy 4 Batman, 2 Iron Man, de volt Pikachu, Trump, és vagy 5-6 szabadságszobor is 😀
– Roosevelt Island Aerial Tram- ez a metró kártyával használható irányonkánti pár perces út, cserébe nagyon jó látképek!

Coney Island- még nem volt túl nagy élet, de azért érezhető a hely hangulata, pezsgése
Coney Island- még nem volt túl nagy élet, de azért érezhető a hely hangulata, pezsgése

Vásárlás.
Egyszerű, ruha, cipő, kiegészítők olcsók! Kifelé szatyor, hazafelé nagybőrönd! Szuvenírt ott kell venni, ahol akcióznak, pl egyik helyen a kis szabadság szobrokból van 2-t fizetsz 3-t kapsz akció, másik helyen meg a hógömbökből. Ráadásul alkudni ér!

Atlantic Citybe busszal mentem, több társaság van, én Greyhundot választottam, egy közvetítő irodán, a Busbud-on keresztül kb 22$ volt a jegy előre véve, de ezt biztos ki lehet hozni olcsóbban is.
Onnan Philadelphiába vonattal akartam menni, 10.75$. Ki is néztem egy reggeli járatot, de kiderült, hogy az csak főszezonban van, ilyenkor ritka a közlekedés, menjek busszal. A Vonatra megvett jegyet elfogadták a buszon is! Philiből vissza NY Megabus-al 4$ 😀

Az egész utazás legnagyobb csúcspontja, ha lehet megnevezni és így egyvalamit, az ez:

Manhattan esti látképe a Brookyn Bridge Parkból
Manhattan esti látképe a Brookyn Bridge Parkból

Szóval sokat láttam azért, sokat tapasztaltam, de sokminden kimaradt, így vissza kell mennem mindenképp, nincs mese.

Ui: egy dolgot nem tudtam megszokni, hogy az adót sok helyen nem tüntetik fel, azaz a kiírt ár nem annyi a polcon, táblán, mint a kasszánál. Ahol benne van az árban, azt bezzeg nagy betűkkel kiírják! :S

Ossza meg ismerőseivel, utazzon mindenki okosan!

Nincs hozzászólás

Hagyj üzenetet

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..